Vihreät: Rasismin kitkentä tarpeen Euroopassakin

Vihreät: Rasismin kitkentä tarpeen Euroopassakin

protesti kadulla

Vihreiden varapuheenjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra kirjoittaa yhteiseurooppalaisesta tuesta Black Lives Matter-liikkeelle. Kaikki Euroopan vihreät puolueet yhtyivät kannanottoon jossa tuomittiin poliisiväkivalta ja vaadittiin rakenteelliseen rasismiin puuttumista.

Vaikka viime aikaiset levottomuudet ovat lähtöisin Yhdysvalloista ja jatkumoa siellä tapahtuneisiin toistuviin poliisin ylilyönteihin, on rasismi arkipäivää Suomessakin. Sitä kokevat etenkin afrikkalaistaustaiset ihmiset. Syrjintä alkaa usein jo lapsena ja läpäisee elämän koulussa, sote-palveluissa, työpaikoilla ja myös vapaa-ajalla julkisissa tiloissa.

Rasismi voi olla avointa ja hyökkäävää mutta varmasti sitäkin useammin piilotettua ja vaivihkaista. Aina valtaväestön edustaja ei edes tunnista syrjintää koska ei ole sitä itse kokenut. Rasististen rakenteiden purkaminen ei ole yksin vähemmistöjen vastuulla, vaan etuoikeutettujen on itse tunnistettava ongelma ja purettava sitä aktiivisesti.

  • Otteita Euroopan Vihreiden puolueiden kannanotosta:
  • Ilmaisemme tukemme ja solidaarisuutemme #BLM-liikkeelle ja protesteille
  • Tunnustamme Euroopan kolonialismin historian ja yhä jatkuvan negatiivisen vaikutuksen
  • Opetus sekä museot ja muut julkiset tilat tulee dekolonisoida
  • Poliisin toimintaa tulee tehkokkaammin valvoa riippumattomien tahojen toimesta
  • Tuomitsemme poliisin liiallisen voimankäytön. Laillista oikeutta protestoida ei saa kukistaa kumiluodein ja kyynelkaasulla

 

 

 

Leave a Reply